100pcs untuk Atie, Dmansara + 100pcs untuk Surau Hj Mat Som..
Jadual Kak Engku
Thursday, July 29, 2010
Black & White for Majlis Perkahwinan
Cup cakes ini ditempah oleh aty hitam putih untuk hantaran perkahwinan adiknya. selamat pengantin baru utk adiknya. Terima kasih aty.
Tuesday, July 27, 2010
Sunday, July 25, 2010
Saturday, July 10, 2010
Friday, July 9, 2010
Monday, July 5, 2010
Bila kek tidak menjadi, Apa masalahnya?
Sumber : Majalah Saji
Bila bahagian tengah kek mendap:
•Suhu ketuhar tidak panas sewaktu adunan dimasukkan pada peringkat awal;
•kek tidak dimasak dengan kadar waktu yang tepat.
•Penutup ketuhar terlalu cepat dibuka, sebaik sahaja kek masak. Oleh itu anda jangan keluarkan kek sebaik sahaja ia masak. Biarkan ia sejuk dalam ketuhar.
•Penutup ketuhar sering dibuka ketika kek sedang dimasak.
Bila kek tidak naik sekata:
•Tepung tidak digaul sebati dan sekata
•Suhu dalam ketuhar juga tidak sekata dan kepanasannya tidak merata.
•Suhu ketuhar terlalu panas.
Jika adunan mentega berketul dan tidak sebati:
•Mentega dan telur yang digunakan mengkin tidak berada dalam suhu bilik sewaktu ia digunakan.
•Adunan mentega dan gula tidak gebu.
•Terlalu cepat memasukkan telur dalam adunan.
Bila kek merekah:
•Ketuhar terlalu panas.
•Jika kita gunakan krismis dalam adunan kek, hal seperti ini pasti akan menjadi jika krismis ataupun buah-buahan kering yang lain tenggelam dibahagian bawah adunan.
•Buah-buahan kering yang digunakan terlalu besar dan berat.
•Buah-buahan kering tidak digaul terlebih dahulu dengan tepung sebelum ia dimasukan dalam adunan.
•Adunan dipukul terlalu lama.
Bila bahagian tengah kek mendap:
•Suhu ketuhar tidak panas sewaktu adunan dimasukkan pada peringkat awal;
•kek tidak dimasak dengan kadar waktu yang tepat.
•Penutup ketuhar terlalu cepat dibuka, sebaik sahaja kek masak. Oleh itu anda jangan keluarkan kek sebaik sahaja ia masak. Biarkan ia sejuk dalam ketuhar.
•Penutup ketuhar sering dibuka ketika kek sedang dimasak.
Bila kek tidak naik sekata:
•Tepung tidak digaul sebati dan sekata
•Suhu dalam ketuhar juga tidak sekata dan kepanasannya tidak merata.
•Suhu ketuhar terlalu panas.
Jika adunan mentega berketul dan tidak sebati:
•Mentega dan telur yang digunakan mengkin tidak berada dalam suhu bilik sewaktu ia digunakan.
•Adunan mentega dan gula tidak gebu.
•Terlalu cepat memasukkan telur dalam adunan.
Bila kek merekah:
•Ketuhar terlalu panas.
•Jika kita gunakan krismis dalam adunan kek, hal seperti ini pasti akan menjadi jika krismis ataupun buah-buahan kering yang lain tenggelam dibahagian bawah adunan.
•Buah-buahan kering yang digunakan terlalu besar dan berat.
•Buah-buahan kering tidak digaul terlebih dahulu dengan tepung sebelum ia dimasukan dalam adunan.
•Adunan dipukul terlalu lama.
Subscribe to:
Posts (Atom)