Sumber : Majalah Saji
Bila bahagian tengah kek mendap:
•Suhu ketuhar tidak panas sewaktu adunan dimasukkan pada peringkat awal;
•kek tidak dimasak dengan kadar waktu yang tepat.
•Penutup ketuhar terlalu cepat dibuka, sebaik sahaja kek masak. Oleh itu anda jangan keluarkan kek sebaik sahaja ia masak. Biarkan ia sejuk dalam ketuhar.
•Penutup ketuhar sering dibuka ketika kek sedang dimasak.
Bila kek tidak naik sekata:
•Tepung tidak digaul sebati dan sekata
•Suhu dalam ketuhar juga tidak sekata dan kepanasannya tidak merata.
•Suhu ketuhar terlalu panas.
Jika adunan mentega berketul dan tidak sebati:
•Mentega dan telur yang digunakan mengkin tidak berada dalam suhu bilik sewaktu ia digunakan.
•Adunan mentega dan gula tidak gebu.
•Terlalu cepat memasukkan telur dalam adunan.
Bila kek merekah:
•Ketuhar terlalu panas.
•Jika kita gunakan krismis dalam adunan kek, hal seperti ini pasti akan menjadi jika krismis ataupun buah-buahan kering yang lain tenggelam dibahagian bawah adunan.
•Buah-buahan kering yang digunakan terlalu besar dan berat.
•Buah-buahan kering tidak digaul terlebih dahulu dengan tepung sebelum ia dimasukan dalam adunan.
•Adunan dipukul terlalu lama.
No comments:
Post a Comment