Cheese Tart
Tart Crust
Bahan-bahan :
Bahan-bahan :
- 170 gm marjerin
- 50 gm gula aising
- 1 biji telur Gred B
- 290 gm tepung gandum
- 1 sudu kecil esen vanilla
Cara membuatnya :
- Pukul marjerin dan gula
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
- Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
- Bakar pada suhu 170C sehingga masak.
Cream Cheese Filling
Bahan :
- 250gm cream cheese
- 50gm gula halus
- 1 biji telur Saiz B
- ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Cara membuatnya :
- Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
- Masukkan filling ke dalam crust tat. Strawberry @ Blackberry.. Sekiranya ada..
- Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170c. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
No comments:
Post a Comment