Happy birthday Liyana yang ke 11 tahun. Dia suka sangat dapat cupcakes ni katanya warna warni tak sabar nak makan....
Jadual Kak Engku
Monday, August 30, 2010
Apam Warna Warni
500pcs Utk Bazar Ramadan Kak Ani, 200pcs Untuk Puan Inda dan 45pack untuk Tulino..Terima Kasih Semua..
Sunday, August 29, 2010
Happy Birthday Dania
Cupcakes in ditempah dari Puan Nita. Ini dah yang ketiga ditempah dari Puan Nita. Cupcakes ini Puan Nita minta letakkan alphabet setiap biji cupcakes...for me so simple and sweet...semoga Puan Nita dan Dania suka. Untuk Dania Selamat Hari Lahir Selamat Panjang Umur dan Sihat Selalu...
Jalan Jalan
Salam semua, gambar ini diambil semasa bercuti dengan anak-anak.... inilah anak perempuan kakengku noni.....yang pertama liyana, aisyah dan nabilah.
Sunday, August 22, 2010
Aneka Tepung Dan Kegunaannya
Dipasaran kini terdapat pelbagai jenis tepung,sebagai alternatif kepada pengguna untuk menghasilkan kek, biskut, roti yang baik. Namun tahukah anda sekiranya tepung yang akan digunakan dikeringkan iaitu dijemur terlebih dahulu atau dibakar dalam ketuhar dalam jangka masa tertentu supaya kelembapnya hilang, ia dikatakan mampu menjamin kuih tahan lama.?
Sekiranya terdapat halangan untuk anda memperaktiknya memadai jika tepung itu diayak sebanyak tiga kali sebelum menggunakannya. Hasilnya tepung yang lebih halus strukturnya akan diperolehi. Berikut adalah beberapa panduan dalam memilih tepung bersesuian untuk keperluan anda:-
Sekiranya terdapat halangan untuk anda memperaktiknya memadai jika tepung itu diayak sebanyak tiga kali sebelum menggunakannya. Hasilnya tepung yang lebih halus strukturnya akan diperolehi. Berikut adalah beberapa panduan dalam memilih tepung bersesuian untuk keperluan anda:-
1. Tepung serbaguna
Tepung serbaguna sesuai untuk sebarang jenis masakan. Secara lazimnya, kita menggunakan tepung gandum (biasa) kerana mudah didapati.
2. Tepung berprotein tinggi
Tepung berprotein tinggi untuk membuat roti kerana daya menganjalnya agak tinggi, jadi lebih sempurna setelah diadun dengan yis.
3. Tepung berprotein rendah
Tepung berprotein rendah pula adalah lebih sesuai untuk membuat kuih pau dan seumpamanya.
4. Tepung gandum
Tepung gandum biasa banyak dipasarkan secara komersial. Fungsinya adalah serupa dengan tepung serbaguna.
4. Tepung gandum
Tepung gandum biasa banyak dipasarkan secara komersial. Fungsinya adalah serupa dengan tepung serbaguna.
5. Tepung Ros
Tepung ros sebenarnya mengandungi bahan tepung jagung yang boleh merangupkan biskut. Namun anda tidak perlu mengurangkan penggunaan tepung jagung jika, sukatan tepung jagung itu tidak terlalu banyak dalam resepi yang sedia ada. Dikatakan hasilnya adalah lebih baik dari biskut yang diperbuat dari tepung gandum.
6. Tepung Naik Sendiri
Tepung naik sendiri atau juga dipanggil tepung berserbuk penaik mempunyai kandungan serbuk penaik serta sedikit soda penaik (baking powder and soda bicabonate) Tepung jenis ini banyak dijual di pasaraya. Namun jika tiada, ayak 250gm tepung gandum dengan 1sudu makan (rata) serbuk penaik, hasilnya tetap sama.
Perbezaan di antara Tepung Kek dan Tepung Biskut
Tepung kek atau cake flour tidak banyak bezanya dengan superfine flour (boleh dibeli didalam kotak) tetapi, anda akan dapat hasil yang agak sama jika terlebih dahulu mengayak tepung gandum sebanyak tiga kali. Tepung biskut atau biskut flour selalunya sudah dicampur dengan sedikit tepung jagung dan bahan akan merangupkan biskut. Jika sukar mendapatkan kedua-dua jenis tepung bolehlah menggunakan tepung gandum biasa. Hasilnya tentulah tidak sama tetapi biasanya, tidak banyak resepi yang meminta anda menggunakan tepung kek atau tepung biskut kerana kedua-duanya bahan hanya mudah didapati dipasaraya atau dikedai khusus menjual bahan dan peralatan kek sahaja.
6. Tepung Naik Sendiri
Tepung naik sendiri atau juga dipanggil tepung berserbuk penaik mempunyai kandungan serbuk penaik serta sedikit soda penaik (baking powder and soda bicabonate) Tepung jenis ini banyak dijual di pasaraya. Namun jika tiada, ayak 250gm tepung gandum dengan 1sudu makan (rata) serbuk penaik, hasilnya tetap sama.
Perbezaan di antara Tepung Kek dan Tepung Biskut
Tepung kek atau cake flour tidak banyak bezanya dengan superfine flour (boleh dibeli didalam kotak) tetapi, anda akan dapat hasil yang agak sama jika terlebih dahulu mengayak tepung gandum sebanyak tiga kali. Tepung biskut atau biskut flour selalunya sudah dicampur dengan sedikit tepung jagung dan bahan akan merangupkan biskut. Jika sukar mendapatkan kedua-dua jenis tepung bolehlah menggunakan tepung gandum biasa. Hasilnya tentulah tidak sama tetapi biasanya, tidak banyak resepi yang meminta anda menggunakan tepung kek atau tepung biskut kerana kedua-duanya bahan hanya mudah didapati dipasaraya atau dikedai khusus menjual bahan dan peralatan kek sahaja.
Saturday, August 21, 2010
Bahan Asas Untuk Membuat Biskut
Baking Tips
Tepung: Pembentuk struktur utama dan agen untuk mencampur-adukkan bahan lain.
Mentega: Memberikan kelembutan dan mengelakkan pembentukan gluten berlebihan semasa proses menguli.
Gula: Menyumbang rasa manis dan tekstur kepada biskut. Gula akan cair semasa dibakar dan menyebabkan biskut mengembang, lebih besar saiz gula, lebih besar biskut mengembang.
Telur: Menjadikan biskut lembut dan rapuh.
Penaik: Menbantu mengawal dan meningkatkan saiz biskut.
Petua Membuat Biskut
1. Sukat tepung dengan tepat. Terlampau banyak tepung akan menyebabkan biskut keras dan kering. Terlampau sedikit tepung akan menyebabkan doh melekit dan sukar diterap.
2. Lembutkan mentega dengan betul. Mentega keras/beku sukar disebatikan dengan bahan lain. Manakala cair akan mengubah struktur biskut. Potong kecil mentega dan biarkan pada suhu bilik akan mempercepatkan masa melembutkannya.
3. Gunakan bahan yang baru/segar. Baki bahan yang sudah lama tidak digunakan mungkin sudah tidak berfungsi dengan baik.
4. Semua bahan pada suhu bilik. Ini untuk mendapatkan hasil yang optumum.
5. Tidak terlalu lama menguli. Terlalu lama menguli akan menyebabkan gluten (protein tepung) terlalu banyak terbentuk dan menyebabkan biskut tidak cukup kembang dan keras.
6. Gunakan emplex untuk mendapatkan biskut yang ringan dan rangup. Sukatan 0.2% daripada berat tepung yang digunakan.
7. Jarakkan biskut semasa membakar. Ini untuk memastikan haba dapat sampai sekata kesemua biskut.
8. Panaskan ketuhar 10-15minit lebih awal. Oven yang tidak dipanaskan akan menyebabkan biskut lambat masak ditengah dan hangit dilluar.
9. Kurangkan sedikit masa membakar. Kurangkan masa membakar kurang 1-2minit kerana haba daripada dulang pembakar masih terus membakar biskut setelah dikeluarkan dari oven.
10. Sejukan biskut yang telah siap dibakar di atas "ware rack" untuk mengelakkan bahagian bawah biskut lemau.
Tepung: Pembentuk struktur utama dan agen untuk mencampur-adukkan bahan lain.
Mentega: Memberikan kelembutan dan mengelakkan pembentukan gluten berlebihan semasa proses menguli.
Gula: Menyumbang rasa manis dan tekstur kepada biskut. Gula akan cair semasa dibakar dan menyebabkan biskut mengembang, lebih besar saiz gula, lebih besar biskut mengembang.
Telur: Menjadikan biskut lembut dan rapuh.
Penaik: Menbantu mengawal dan meningkatkan saiz biskut.
Petua Membuat Biskut
1. Sukat tepung dengan tepat. Terlampau banyak tepung akan menyebabkan biskut keras dan kering. Terlampau sedikit tepung akan menyebabkan doh melekit dan sukar diterap.
2. Lembutkan mentega dengan betul. Mentega keras/beku sukar disebatikan dengan bahan lain. Manakala cair akan mengubah struktur biskut. Potong kecil mentega dan biarkan pada suhu bilik akan mempercepatkan masa melembutkannya.
3. Gunakan bahan yang baru/segar. Baki bahan yang sudah lama tidak digunakan mungkin sudah tidak berfungsi dengan baik.
4. Semua bahan pada suhu bilik. Ini untuk mendapatkan hasil yang optumum.
5. Tidak terlalu lama menguli. Terlalu lama menguli akan menyebabkan gluten (protein tepung) terlalu banyak terbentuk dan menyebabkan biskut tidak cukup kembang dan keras.
6. Gunakan emplex untuk mendapatkan biskut yang ringan dan rangup. Sukatan 0.2% daripada berat tepung yang digunakan.
7. Jarakkan biskut semasa membakar. Ini untuk memastikan haba dapat sampai sekata kesemua biskut.
8. Panaskan ketuhar 10-15minit lebih awal. Oven yang tidak dipanaskan akan menyebabkan biskut lambat masak ditengah dan hangit dilluar.
9. Kurangkan sedikit masa membakar. Kurangkan masa membakar kurang 1-2minit kerana haba daripada dulang pembakar masih terus membakar biskut setelah dikeluarkan dari oven.
10. Sejukan biskut yang telah siap dibakar di atas "ware rack" untuk mengelakkan bahagian bawah biskut lemau.
Friday, August 20, 2010
Wednesday, August 18, 2010
Resepi Biskut Berperisa Serbuk Badam
Mari kita belajar buat biskut Kirana Almond resepi dari puan samsiah juara kita Cabaran Biskut Daisy sehebat Chef. Mesti sedap..boleh cuba untuk hari raya nanti.
Bahan A
120g serbuk badam
180g tepung biskut
120g gula kastor
1 sude kecil serbuk penaik
1 sudu kecil soda bicabonat
Bahan B
1 Biji kuning telur
1/4 sudu kecil garam halus
Bahan C
160-180 militer minyak jagung daisy
Bahan D (Sapuan telur pd loyang pembakar)
1 biji telur
1 sudu besar susu cair
Bahan E (Hiasan)
Coklat yang dimasak
Coklat putih
Serbuk roti
Hiasan tabur kecil coklat
Ceri merah.
Selamat mencuba...
Bahan A
120g serbuk badam
180g tepung biskut
120g gula kastor
1 sude kecil serbuk penaik
1 sudu kecil soda bicabonat
Bahan B
1 Biji kuning telur
1/4 sudu kecil garam halus
Bahan C
160-180 militer minyak jagung daisy
Bahan D (Sapuan telur pd loyang pembakar)
1 biji telur
1 sudu besar susu cair
Bahan E (Hiasan)
Coklat yang dimasak
Coklat putih
Serbuk roti
Hiasan tabur kecil coklat
Ceri merah.
Selamat mencuba...
Monday, August 16, 2010
Chocolate Cake
Terima Kasih Ku Nieta Hussin nak makan untuk berbuka puasa katanya. dan Que Jaja nak buat balik Perak ada Majlis berbuka puasa dengan keluarga disana. Jangan lupa tempahan untuk hari raya ya..
Apam Warna Warni
380pcs utk Puan Linda, 200pcs utk Puan Khairiyah, 100pcs utk Puan Noraini, 200pcs utk Surau Hj Mat Som. dan 500pcs utk Bazar Ramadhan Kak Ani.. Terima Kasih atas sokongan semua...
Sunday, August 15, 2010
Selamat Berpuasa
Selamat berpuasa kepada semua pembaca, peminat kek dan cup cakes kakengku Noni. Semoga bulan yang mulia ini memberi kita keberkatan.Sama-samalah kita menyambut Ramadhan dengan penuh kesyukuran.. Amin...Amin...
Selamat Berpuasa
Selamat menyambut bulan Ramadan Al-mubarak kepada semua pembaca dan peminat setia apam warna warni kakengku Noni. Semoga kita semua mendapat keberkatan dalam bulan yang mulia ini...
Tuesday, August 10, 2010
Cake Promotion
Promotion for limited time and limited quantity..
We will stop taking order 7 days before Raya.
We will stop taking order 7 days before Raya.
first delivery to Che Ngoh.. Thank You..
Monday, August 9, 2010
40pack and Others
200pcs dan 40pack untuk Puan Normaheran, 100pcs untuk Puan Anisah. 150pcs untuk Puan Linda, 200pcs untuk Puan Azura dan 100pcs untuk Puan Jamilah .. Terima kasih semua....
Wednesday, August 4, 2010
Promosi Puasa dan Raya
Kek Coklat Lembab.. (Moist Chocolate Cake)
Diameter : 8 inci .. Berat : +-1kg.. Plus Kotak..
Call Kak Engku NOW!!!
Apam Seri Ayu
Bahan-bahan:
3 biji telur
240 gram gula
240 ml santan atau susu segar
1 sudu makan jus pandan
270 gram tepung gandum
1 sudu teh ovallate
1 sudu makan tepung kanji
1 biji kelapa muda parut (putih sahaja)
Garam secukup rasa
Cara Penyediaan:
Pukul telur bersama gula hingga kembang. Masukkan santan atau susu segar, ovallate dan tepung gandum. Gaul hingga sebati.
Panaskan kukusan dan sapu rata minyak pada acuan.
Gaul rata kelapa bersama garam. Masukkan sedikit kelapa tadi ke dalam acuan. Tekan hingga padat. Tuang adunan tepung memenuhi acuan tadi.
Masukkan ke dalam kukusan dan kukus hingga masak anggaran selama 15 minit. Keluarkan daripada acuan.
Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba.
3 biji telur
240 gram gula
240 ml santan atau susu segar
1 sudu makan jus pandan
270 gram tepung gandum
1 sudu teh ovallate
1 sudu makan tepung kanji
1 biji kelapa muda parut (putih sahaja)
Garam secukup rasa
Cara Penyediaan:
Pukul telur bersama gula hingga kembang. Masukkan santan atau susu segar, ovallate dan tepung gandum. Gaul hingga sebati.
Panaskan kukusan dan sapu rata minyak pada acuan.
Gaul rata kelapa bersama garam. Masukkan sedikit kelapa tadi ke dalam acuan. Tekan hingga padat. Tuang adunan tepung memenuhi acuan tadi.
Masukkan ke dalam kukusan dan kukus hingga masak anggaran selama 15 minit. Keluarkan daripada acuan.
Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba.
Sunday, August 1, 2010
Happy Birthday Zara 3 Tahun
Cupcakes ini di tempah oleh ibu zara sempena hari jadinya yang ke3. Kata ibunya zara suka warna pink jadi kakengku pun buat cupcake banyak bertema kan pink. Selamat hari jadi zara.. Terima kasih.
Subscribe to:
Posts (Atom)