Wednesday, October 19, 2011

Apam Tepung Gandum..

Jom Cuba resepi ini...
BAHAN-BAHAN :
 
200 gram tepung gandum
50 gram tepung beras
75 gram cawan gula perang (brown sugar)
1 cawan air
6 gram yis + 1/4 cawan air, larutkan
Kelapa parut putih + sedikit garam

CARA MEMBUATNYA :
  1. Gaul rata tepung dengan gula perang hingga rata. Tuang bancuhan yis dan kacau rata. Tambah air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga rata.
  2. Ratakan loyang bulat berukuran 8 inci dengan sedikit minyak masak. Tuang bahan. 1 dalam loyang tadi dan biar 1 jam atau hingga naik memenuhi loyang tadi.
  3. Kukus atas air mendidih selama 40 - 45 minit. 
  4. Sejukkan apam sepenuhnya sebelum dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut tadi....

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...