Thursday, December 2, 2010

disember dah...

pejam celik sudah masuk bulan disember 2010....rasanya cepat betul masa berlalu. Keperluan persekolahan anak-anak saya belum shopping lagi...anda bagaimana? Hari ini saya nak kongsi resepi jom tengok...

Resepi Roti berkentang...mari mari buat
100g Ubi kentang
500g Tepung Roti
100g Mentega
20g Yis
150ml Air
50ml Susu UHT
Garam dan Gula Secukupnya.



Cara Memasak 
1.Rebus Ubi kentang sehingga empuk. Kemudian hancurkan. Ketepikan.
2.Setelah itu masukkan tepung roti, mentega, yis, garam, gula dan ubi kentang yang telah dihancurkan tadi.
3. Seterusnya masukkan bahan tersebut kedalam pengisar. Masukkan susu dan air sedikit demi sedikit. Putar sehingga sebati.
4. Kemudian uli adunan tersebut dan bentukkan menjadi bulat seberat 200g.
5. Akhir sekali bakar pada suhu 200'C selama 20minit.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...