Monday, March 19, 2012

Cheese Tart

Cheese Tart

Tart Crust
Bahan-bahan :
  • 170 gm marjerin
  • 50 gm gula aising
  • 1 biji telur Gred B
  • 290 gm tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Cara membuatnya :
  1. Pukul marjerin dan gula
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170C sehingga masak.

Cream Cheese Filling

Bahan :
  • 250gm cream cheese
  • 50gm gula halus
  • 1 biji telur Saiz B
  • ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
Cara membuatnya :
  1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
  3. Masukkan filling ke dalam crust tat. Strawberry @ Blackberry.. Sekiranya ada..
  4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170c. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...