Monday, November 26, 2012

Crepe Durian Musang King

Hari ini...ke MAHA 2012 Serdang....jalan2 bersama suami dan adik dari Johor...kebetulan cuti sekolah...sebenarnya planning nak ke Genting Highlands..tapi tak jadi...takut hujan...lagipun tak booking hotel mmg la xder rasanya...mesti fullybook...







 terpegun dengan makcik ini goreng pisang guna tangan..dengan minyak yg panas!!!...Subhanallah...terkejut pun ada..tp tangan nya takder apa2...


 durian lg....Musang King hehe.. mmg hantu durian kami ni..


 bungkus la bawak balik...



Dah sampai sini...pusing-pusing la..jumpa durian lg Musang King...ramai sgt yang tanya crepe durians...hari ini tergeraklah hati nak buat crepe durians...

Untuk yang suka makan durianss disinilah nonie sharekan resepiku caraku durians dan pengemar crepe durianss.. ...memang marvelous...

Bahan2 nya adalah seperti berikut...


 150g tepung Ubi

 50g tepung beras

 50g Tepung Jagung


 500ml susu  segar

 3biji Telur

sedikit garam

sedikit pewarna kuning @ hijau ikut suka la ya...agak2 kuning tu ataupun satu penutup warna tu...

 campur semua bahan tadi dalam satu blender ini...dan blend sampai sebati..

 lepas itu tapis...

 masukkan satu senduk dalam kuali..yang non stick..yg takde tu letak la minyak sikit buatla sampai habis ya...
 

letak satu senduk je..pusingkan kuali ya untuk meratakan @ guna senduk untuk bagi nipis dengan api yang perlahan...jadi macam ini...dlm 2mnt mcm gitu agak dah masak..terus angkat la...

**Jangan biarkan kuali terlalu panas..jika panas alihkan kesebelah sementara..
Disini kena pandai mainkan peranan anda buat anda dapat...

"Practice make Perfects"

dan

untuk intinya...

 Topping Ace..boleh dapat di Kedai Bakeri @ di Pasaraya yg berdekatan...

 putarkannya sebanyak 250g @ 1cawan cream putar hingga ringan ya..nak letak lbh dari satu cawan pun xder masalah... kalau susah nak buat atau xnak buat beli aja yg dah siap..ada dimana2 kedai kek yg berdekatan anda ya yang dipanggil fresh cream..

 ada dua cara boleh anda buat satu mcm ini campurkan bersama durians.. dan satu lg letak cream lepas tu durians..@ campurkan 2sudu tpg jagung dan secubit garam sebatikan dgn air dan kacau mskkan dalam inti durian tu *(tak nak letak tpg jagung pun xper)..  yg mcm di atas dah sedapppp...boleh faham ker...mmmm buat buat faham la ya...


tunggu sejuk baru letak intinya..

 bungkuskan @ lipatkan ikut suka..


hasilnya..mmg banyakkkk... 
masukkan dalam peti ais dulu ya baru makan...selamat menikmati dan mencuba ya kengkawan blogger...








No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...