Sunday, October 31, 2010

Resepi Kek untuk Asrul..

Formula untuk cupcake sama aje dengan formula untuk kek.. coma masa bakar tu masukkan dalam bekas yang kecik supaya senang untuk di Nggapp...

KEK COKLAT / CUP CAKE
 
BAHAN A : diayak
2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1sudu kecil baking powder
1sudu kecil soda bicarbonate

BAHAN B :
4 biji telur
2 cwn gula halus
1 cwn susu segar
1 cwn minyak/mentega/majerin
1½ cwn air panas mendidih

CARA MEMBUATNYA :

Pukul gula dan telur sehingga kembang (high speed) dalam 10 minit . Kemudian masukkan susu segar, pukul sekejap dan masukkan minyak/mentega/majerin dan pukul menggunakan aras low speed .

Masukkan bahan A iaitu tepung  sedikit demi sedikit dan kacau perlahan-plahan sehingga betul-betul sebati. Kemudian masukkan air panas dlm adunan tadi (part ni tak perlu pukul just ratakan ngan senduk kayu).

Akhir sekali saya masukkan bancuhan kek ini dalam cup kertas ( masukkan 3/4 saja bancuhan kek ini ke dalam cup kertas jangan sampai penuh)dan bakar selama 15 minit dalam suhu 180 darjah celcius atau sehingga kek masak . Cara lain untuk nak check sama ada kek dah masak ialah dengan mencucuk bahagian tengah kek dengan lidi, jika lidi yang ditarik keluar itu bersih bermakna kek dah masak .

RESEPI UNTUK COKLAT TOPPING :
300 gm krim pekat/putar
500 gm coklat masakan(cincang halus)
30 gm mentega

Kaedah asas membuat topping:
1) Cincang coklat masakan kecil-kecil.Masukkan mentega sekali dengan coklat yang sudah dicincang ini.
2) Panaskan krim hingga mendidih. Angkat.
3) Masukkan coklat dalam krim dan kacau hingga coklat cair.
4) Biarkan ia sejuk beberapa minit sebelum digunakan. 
( Boleh juga teknik double boiling untuk masak coklat ganache ini)
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...